Het Belang Van Thermisch Isolerende Buitensauna’s En Hot Tubs

In het artikel van vandaag gaan we in op de noodzaak van thermische isolatie voor buitensauna’s en hot tubs. We streven allemaal tijdens strenge winters naar grotere besparingen door minder energieverbruik bij ons thuis. Als je een van de buitensauna’s of een hot tub hebt of van plan bent om deze aan te schaffen, kun je ook besparen! We zullen de volgende punten bespreken:

  • Wat is thermische isolatie en hoe beschrijven we het?
  • Het belang en de voordelen van thermische isolatie voor onze buitensauna’s en hot tubs;
  • Bouwvoorbeelden.

Wat is thermische isolatie en wat moet je erover weten?

Thermische isolatie is de vermindering van de warmteoverdracht tussen objecten (dat wil zeggen de overdracht van de thermische energie tussen objecten van een verschillende temperatuur). De vijf meest voorkomende thermische isolatiematerialen zijn volgens thermaxxjackets.com glasvezel, mineraalwol, cellulose, polyurethaanschuim, polystyreen. De R-waarde beschrijft hoe goed het bepaalde isolatiemateriaal is. Glasvezel is een uitstekend isolatiemateriaal, met R-waarden van R-2,9 tot R-3,8 per 2,5cm. Mineraalwol heeft een R-waarde variërend van R-2,8 tot R-3,5. Polyurethaanschuim isolatie heeft een R-waarde van 3,6 per 2,5cm dikte. Polystyreen heeft ongeveer de hoogste R-waarde, namelijk 5.

Het belang van thermische isolatie voor buitensauna’s en hot tubs

Bij TimberIN besteden we veel aandacht aan het onderzoeken van de beste thermische isolatieopties voor onze buitensauna’s en hot tubs. Wij denken dat thermische isolatie niet alleen energie bespaart en indirect geld dat besteedt wordt aan het verwarmen van het water in de sauna of de hot tub, maar het verlengt ook de levensduur van het product. Als de thermische isolatie goed is gemaakt, hoeft men de lucht of het water in de sauna of het water in de hot tub niet zo vaak te verwarmen. Dat betekent minder gebruik van het element en dus een langere levensduur van het product.

Bouwvoorbeelden en afbeeldingen van hoe we de isolatie van een buitensauna aanbrengen

Laten we allereerst de thermische isolatieopties voor buitensauna’s bespreken. Afbeelding 1 toont de doorsnede van de buitenwand van de sauna. Het “+” teken staat voor de warme kamer – de binnenkant van de sauna en het “-” teken – voor de koude buitenkant. Houd er rekening mee dat er met de verhouding van de materiaaldikte geen rekening is gehouden.

Het Dwarsdoorsnede Aanzicht Van Een Geïsoleerde Wand Voor Buitensauna's

Afbeelding 1. Het dwarsdoorsnede-aanzicht van een geïsoleerde wand voor buitensauna’s

Laten we de hoofdmaterialen van het bovengenoemde voorbeeld van thermische isolatie eens benoemen. De eerste afbeelding (1) vertegenwoordigt de houten panelen (44mm dik); de tweede afbeelding (2) vertegenwoordigt de vochtbarrière. Het hoofddoel van de vochtbarrière is om de penetratie van water of damp naar de isolatielaag (3) te elimineren. De aard van de vochtbarrière van buiten en van binnen is anders. De buitenlaag maakt de isolatie waterdicht en de vochtigheidsbarrière voor binnen zorgt ervoor dat de damp niet in de isolatielaag kan binnendringen. Ze zijn allebei erg dun en daarom wordt hun dikte niet benoemd. De vierde en laatste laag zijn houten binnenpanelen en deze hebben een dikte van 20mm. Ze zijn nodig om de isolatielaag te ondersteunen. Er moet worden opgemerkt dat de vochtbarrière van buitenaf niet noodzakelijkerwijs altijd daar aanwezig hoeft te zijn. Het hangt van het soort sauna af. De externe houten panelen die de wand van de sauna vormen, zijn meestal bedekt met bitumineuze dakspanen, die ook als waterdichte laag fungeren.

Als we de niet-geïsoleerde en de geïsoleerde sauna zouden vergelijken, is hun dwarsdoorsnede heel verschillend. De niet-geïsoleerde buitensauna heeft geen tweede, derde en vierde laag.

De houten binnenpanelen (4) en de banken aan de binnenzijde zijn meestal gemaakt van espen- of lindenhout. Dit hout wordt niet zo snel warm en daarom geeft het veel meer comfort. De tweede reden is dat espen- of lindenhout geen hars produceren, dat erg plakkerig is en je wilt in de sauna natuurlijk niet op iets heel plakkerigs zitten.

Onderstaande afbeeldingen laten zien hoe we de sauna met mineraal hout isoleren.

De Bredere Houten Bogen Ondersteunen De Isolatie En De Houten Binnenpanelen

Afbeelding 2. De bredere houten bogen ondersteunen de isolatie en de houten binnenpanelen

De Isolatie Van De Achterwand

Afbeelding 3. De isolatie van de achterwand

De Installatie Van Mineraalwol En De Damplaag Aan De Binnenkant Van De Sauna

Afbeelding 4. De installatie van mineraalwol en de damplaag aan de binnenkant van de sauna

De Binnenbekleding Van Espen Of Lindenhout Ter Ondersteuning Van De Isolatielaag

Afbeelding 5. De binnenbekleding van espen- of lindenhout ter ondersteuning van de isolatielaag

De isolatie van een hot tub voor buiten

De isolatie van een buitenspa is de belangrijkste factor wat betreft de levensduur en de kwaliteit van het product. Het is uiterst belangrijk om de hot tub goed te isoleren. Wij bieden drie verschillende soorten hot tubs voor buiten aan. (1) whirlpools voor buiten die volledig zijn gemaakt van hout; (2) hot tubs voor buiten die zijn gemaakt met een polypropyleen binnenvoering en met houten versieringen aan de buitenkant; (3) hot tub voor buiten die is gemaakt met een glasvezel binnenvoering en een houten decoratie.

Houten hot tubs zijn volledig gemaakt van hout en kunnen daarom niet worden geïsoleerd. Hot tubs gemaakt met elk van bovengenoemde binnenvoeringen kunnen wel worden geïsoleerd. Wij bieden een complete isolatieoptie, die de isolatie van de wanden, de bodem en het deksel (afdekking) omvat.

Om onze hot tubs voor buiten goed te kunnen isoleren, maken we gebruik van polystyreenpanelen of polyurethaanschuim. Het gebruik van het materiaal is afhankelijk van het ontwerp van de hot tub. Als het model is gemaakt met polypropyleen voeringen, gebruiken we altijd polystyreenpanelen en als het model is gemaakt met glasvezel voering gebruiken we polyurethaanschuim. De gemiddelde dikte van onze isolatielagen is ongeveer 4cm. De wanden en de bodem zijn meestal geïsoleerd met dikkere lagen.

Afbeeldingen (6, 7) hieronder tonen een voorbeeld van hoe de geïsoleerde wanden en deksels eruit zien.

Geïsoleerde Wanden Van Het Glasvezel Model Met Polyurethaanschuim.

Afbeelding 6. Geïsoleerde wanden van het glasvezel model met polyurethaanschuim.

Geïsoleerde Wanden En Bodem Van Hot Tubs Van Polypropyleen Met Polystyreenpanelen.

Afbeelding 7. geïsoleerde wanden en bodem van hot tubs van polypropyleen met polystyreenpanelen.

Afbeelding 8 toont de geïsoleerde deksels van glasvezel en hout.

Geïsoleerde Houten Deksels Aan De Linkerkant En Geïsoleerde Glasvezel Deksels Aan De Rechterkant

Afbeelding 8. Geïsoleerde houten deksels aan de linkerkant en geïsoleerde glasvezel deksels aan de rechterkant

Samenvattend

Volgens onze onderzoeken, die we in 2016 hebben uitgevoerd, varieert de verwarmingstijd van de sauna en de hot tub, afhankelijk van het feit of er isolatie aanwezig was of niet, sterk. De verwarmingstijd (tot 90° C) van een niet-geïsoleerde sauna was ongeveer 60 – 90 minuten. De exacte tijd hing af van de grootte en de soort sauna. We waren in staat om met de juiste isolatie de verwarmingstijd 30 – 60 minuten te verkorten. Het resultaat was dat we elektriciteit of de hoeveelheid hout, die we gebruikten om de temperatuur van de sauna te verhogen, konden besparen. Het voordeel van isolatie is dus wel duidelijk.

Dezelfde resultaten werden verkregen met de isolatie van hut tubs voor buiten. De normale verwarmingstijd van een niet-geïsoleerde hot tub was ongeveer 3 uur, afhankelijk van de buitentemperatuur (in ons geval was dit 5° C) en van welk type houtblokken er werden gebruik. Een goede isolatie verkortte de verwarmingstijd opnieuw met ongeveer 30 minuten. Tot onze grote verbazing daalde de temperatuur, terwijl het gedurende de nacht -10° C was, met maar slechts 4 – 5 graden.

Ondanks dat vereist de juiste isolatie wel veel arbeidskosten, maar dat is wel de moeite waard! Wij bieden nu gratis een complete isolatie-optie voor onze glasvezel-modellen aan. Pak deze kans zolang het aanbod geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *