Hout Gestookte Heater Vs Elektrische Heater Voor Een Outdoor Huttub

Bij het kiezen van een heater voor je nieuwe hottub zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden voordat de beslissing gemaakt kan worden. We zullen hier in detail alles uiteenzetten om je de voordelen en nadelen van de twee soorten heaters te laten zien: hout gestookte heater en een elektrische heater voor de hottub. Denk allereerst na tot welke hittebron je een betere toegang hebt, of dat hout is of elektriciteit. Soms is vanwege plaatselijke verordeningen rook niet toegestaan en daar zou je eigenlijk eerst naar moeten kijken. Laten we de vergelijking stap voor stap langslopen.

De efficiëntie en kosten van een hout gestookte heater vergeleken met een elektrische heater.

Een outdoor hottub verwarmen middels hout is de ouderwetse manier en daarvoor heb je geen extra aansluitingen nodig, enkel hout. Er zijn drie soorten hout verbrandende heater, namelijk intern, extern en geïntegreerd, en zoals je kunt zien worden ze op verschillende plekken geïnstalleerd en verbonden, hoewel de verwarmingstijd ongeveer gelijk is. Kleinere tubs zullen sneller opgewarmd worden, zeker als je ervoor kiest om een krachtigere heater te nemen. Bij grotere tubs duurt het langer voordat het bad opgewarmd is en je hebt ook een grotere heater nodig. De efficiëntie van hout gestookte heaters hangt ook af van de dichtheid van het hout, waarbij hardhout beter is als zachtere soorten, omdat hardhout een 50% grotere dichtheid kent. Belangrijk is dat ongeacht het soort hout dat je gebruikt voor je hout gestookte oven, het hout altijd droog dient te zijn. Hout dat niet gedroogd is verspilt veel energie omdat het het water uit het hout moet afvoeren tijdens de verbranding.

HOUT GESTOOKTE HEATER VS ELEKTRISCHE HEATER VOOR EEN OUTDOOR HUTTUB (1)

Efficiëntie en kosten van een elektrische heater zijn een stuk makkelijker te vatten, omdat de gebruikte energie precies berekend kan worden. De elektrische heater gebruikt 6Kw per uur, en dan hoef je alleen te weten hoeveel uur per dag je de heater gebruikt, maal de kilowatt uur prijs. Laten we zeggen dat de heater 3 uur aanstaat, en je dus 18Kwh gebruikt hebt die dag, dan hoef je dit alleen te vermenigvuldigen met de kosten per kilowattuur en dan kom je uit op de prijs per dag. Hoeveel kost een hout gestookte heater? Dat is een lastige vraag omdat het afhangt van het land, beschikbaarheid van brandhout en daarnaast is het ook lastiger om de temperatuur langdurig hetzelfde te houden, of om de heater niet te laten oververhitten. Daardoor is er grote kans dat je meer hout gebruikt dan strikt noodzakelijk, ten minste in het begin, en bij een elektrische heater hoef je alleen de aan de thermostaat te draaien om de temperatuur te veranderen.

Voor- en nadelen van een elektrische heater voor hottubs

De elektrische heater heeft minder onderhoud nodig bij het verwarmen van de outdoor hottub omdat er geen noodzaak is om hout in de oven te doen, het vuur te beheersen en na gebruik van de tub de oven schoon te maken. We bieden elektrische heaters van 3 tot 19 Kw aan, die aangepast kunnen worden naar enkelfasige (3 en 6 Kw) en driefasige netspanning (meer dan 6Kw). Maar met alle verschillende netspanningen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de plaatselijke elektricien.  Een elektrische heater is de perfectie keuze als er weinig brandhout aanwezig is bij jou in de buurt. Er is geen schoorsteen, geen rook en je hoeft de oven niet schoon te maken. Over het algemeen genomen is het opwarmproces sneller in vergelijking met een hout gestookte oven maar deze tubs zijn wel helemaal afhankelijk van elektriciteit en moet in de buurt liggen van een stopcontact. De heater op zich neemt weinig plaats in en wordt geleverd met een houten omhulsel. Afhankelijk van de grootte van je hottub kun je ook overwegen om een combinatie van hout gestookte en elektrische heaters te nemen. Dat is de snelste manier om het water te verwarmen en dan heb je altijd beschikking over een van de twee mogelijkheden.

HOUT GESTOOKTE HEATER VS ELEKTRISCHE HEATER VOOR EEN OUTDOOR HUTTUB (1)

Voor- en nadelen van een hout gestookte heater

Sommige voordelen kunnen er als nadelen uitzien wanneer het gaat om hout gestookte hottub heaters, omdat het helemaal afhangt van je standpunt en de plek waar je woont. De belangrijkste eigenschap is dat er geen andere middelen nodig zijn om je tub op te warmen, alleen hout. Het proces van hout verbranden in een ouderwetse heater heeft een bepaalde charme omdat je als enige bezig bent met het vuur en de verwarming van de hottub. We bieden 3 soorten hout gestookte hottub heater types aan, en 6 designs voor ieders smaak. Interne heaters verwarmen het water sneller maar hebben ook meer ruimte in de tub nodig. Aan de andere kant, als je niet genoeg ruimte rond de hottub hebt om de externe heater te plaatsen heb je twee mogelijkheden. Een interne heater, mogelijk op alle modellen behalve Ofuro, of een geïntegreerde oven, alleen beschikbaar op de wellness modellen.  Een interne of geïntegreerde heater heeft minder water nodig waardoor de kosten op lange termijn minder zullen zijn. Hout gestookte heaters hebben meer aandacht nodig dan een tub die wordt verwarmd door een elektrische heater. Je moet constant hout blijven aanvoeren en nadien de as uit de heater opruimen. Een schoorsteen en rook zijn onlosmakelijk verbonden aan een hout  gestookte heater en daarom moet je ook kijken naar wat de lokale verordeningen daar over zeggen. Misschien is het zo dat dat soort heaters verboden zijn of moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Accessoires voor hout gestookte heaters

Hier vind je een aantal accessoires voor enkele van de hout gestookte heaters. Schoorsteen bescherming is beschikbaar voor elk type en ontwerp en ze zijn allemaal voorzien van een schoorsteen. Kijk hier vooral naar als je zelf kinderen hebt. Roestvrij staal bescherming rond de heater kan een optie zijn bij een interne heater, daar het het water beschermt tegen vuil, vallende bladeren, etc. en het helpt daarnaast de warmte in de hottub te houden, daar het deksel van de hottub niet alles afdekt als er een interne heater geïnstalleerd is. As schep en hark zijn optioneel maar wel heel handig. Als laatste maar zeker niet de minste – thermometer en drukventiel. Deze kunnen aan alle ontwerpen van externe heaters toegevoegd worden. De thermometer laat de temperatuur zien, en het drukventiel beschermt de heater tegen drukwisselingen en mogelijk schade daarvan.

HOUT GESTOOKTE HEATER VS ELEKTRISCHE HEATER VOOR EEN OUTDOOR HUTTUB (2)
HOUT GESTOOKTE HEATER VS ELEKTRISCHE HEATER VOOR EEN OUTDOOR HUTTUB (2)

wat kost een hottub aan stroom

Over het algemeen zou de elektrische verwarming van 9 kW het water in ongeveer 4 uur verwarmen. Dus het zal 36 kW / h gebruiken. Als 1 kW / h 10 cent kost, kost een opwarmingssessie 3,6 EUR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *