Milieuvriendelijk Tips Voor Een Groenere Hottub

Vrienden/ familie + een stomende hottub = gegarandeerd prachtige momenten! Maar laten we niet vergeten dat er nog een belangrijk onderdeel in deze som zit – de natuurlijke omgeving.

De omliggende natuurlijke omgeving is een belangrijk onderdeel van het genieten van een stomende hottub met vrienden en familie. of het nu een adembenemend uitzicht is zoals een kleurrijke en volle tuin waar je tegen aankijkt of een ander uitzicht, onze omgeving voegt zoveel toe aan de ervaring als geheel. De aarde geeft ons van alles – dus laten we iets terugdoen! Volg deze makkelijke en kleine stappen voor een groenere hottub.

Water besparen

-kies een hottub met gesloten zitjes. Hottubs van glasvezel met gegoten zitjes en modellen van polypropyleen met gesloten zitjes hebben veel minder water nodig dan hottubs met houten zitjes of open zitjes van polypropyleen. De Wellness Royal bijvoorbeeld, met een interne diameter van 1800mm heeft iets van 1200 liter water nodig waar een houten hottub met dezelfde diameter maar met houten zitjes ten minste 1400 liter nodig heeft.

MILIEUVRIENDELIJK TIPS VOOR EEN GROENERE HOTTUB (1)

-gebruik chemische zuiveringsmiddelen om het water langer in goede conditie te houden. Zonder enige vorm van chemische behandeling moet het water in de zomermaanden tenminste een keer per week bijgevuld worden. Op de momenten dat je je hottub veel gebruikt kan dat soms veel werk zijn. Niet alleen op milieugebied maar ook qua kosten. Chloor en ontsmetter met broom lijken op het eerste oog misschien niet de meeste milieuvriendelijke oplossing; maar zulke middelen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het water zo min mogelijk vervangen hoeft te worden. Kleine doses zijn genoeg om bacteriën tegen te gaan en om het water langer in goede conditie te houden. De chemische middelen zouden ’s nachts aan het water toegevoegd moeten worden omdat ander de Uv-straling de middelen die op chloor gebaseerd zijn afbreekt, met overmatig residu tot gevolg. Let op: chemische ontsmetters kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met 316 graden stalen verwarmers

-gebruik een filter om het water te zuiveren. Filters verwijderen kleine deeltjes uit het water die op de bodem van de hottub terecht komen. Zonder een filter moet de hottub leeggemaakt worden en moet het vuil handmatig verwijderd worden. Een tijdrovende klus die alleen maar tot waterverspilling lijdt en dat voorkomen kan worden door een patroon- of zandfilter te gebruiken. Daarbij moet opgemerkt worden dat zandfilters populair zijn vanwege hun levensduur, in vergelijking met patroonfilters – afhankelijke van het gebruik, hoeft een zandfilter zelfden verwisseld te worden – elke 3 tot 5 jaar.

Elektriciteit besparen

-dek de hottub altijd af tijdens het verwarmen en na het baden. De makkelijkste veranderingen hebben altijd de grootste impact, zoals onthouden om altijd de afdekking tijdens het verwarmen of na het verlaten van de hottub erop te doen. Door de hottub afgedekt te houden is het voor de warmte lastiger om ten ontsnappen. De temperatuurval kan zo overnacht maar 5 graden Celcius zijn (afhankelijk van de buitentemperatuur). Niet alleen werkt dit in de zomer goed, maar zeker ook in de winter.

MILIEUVRIENDELIJK TIPS VOOR EEN GROENERE HOTTUB (2)

-investeer in isolatie. Als er een toevoeging is die een significant verschil maakt dan is het wel isolatie. Een geïsoleerde bodem, wanden en afdekking beschermen het water tegen de koude grond en buitentemperaturen en zorgt zo dat het water langer warm blijft.

MILIEUVRIENDELIJK TIPS VOOR EEN GROENERE HOTTUB (3)

-kies een interne verwarmer in plaats van een externe om hitte verlies tot een minimum te beperken. Hoewel externe verwarmers zorgen voor meer ruimte in de hottub, zijn ze niet de meest efficiënte keuze als het gaat om het besparen van energie. Dit komt omdat er hitte ontsnapt via de slangen die de verwarmer met de hottub verbindt. Interne verwarmers aan de andere kant, verliezen praktisch bijna geen warmte omdat ze in het warme water ondergedompeld zijn. Een extra bonus van een interne verwarmer is de snellere verspreiding van warmte.

-Geef alternatieve energiebronnen een kans. Als je beschikt over een zonnepaneel kan deze aangesloten worden op de hottub door de filter of externe verwarmingsbuizen. Als je zelf wilt klussen kun je water in een gewone zwarte waterslang door de zon laten verwarmen. Sluit het ene einde van de slang aan op het bovenste gedeelte van de filterverbinding en sluit het ventiel af. Leg de tuinslang in een platte rol onder direct zonlicht. Sluit het andere einde van de slang af en laat dit gedeelte ook in de zon liggen. Nadat er wat tijd overheen is gegaan kun je kijken hoe warm de slang is geworden. Als deze warm genoeg aanvoelt kun je het warme water in de hottub doen.

Afvalbeheer

-veilige afvoer van water dat chemisch behandeld is. Als je water afvoert van een hottub dat behandeld is met chloor, broomhoudende stoffen of enig ander soort chemisch behandeld water, moet je ervoor zorgen dat het water niet in contact kan komen met schoon water. Voer het water gelijk af in het rioolafvoersysteem zodat het geen invloed kan hebben op flora of fauna.

-recycle schoon water. Als er geen chemicaliën zijn gebruikt om het water in de hottub te behandelen kan het voor andere doeleinden worden gebruikt zoals de tuin sproeien en het deksel of de veranda wassen.

-gebruik milde huishoudelijke chemicaliën om schoon te maken. Onderhoud van glasvezel en polypropyleen voering is vrij eenvoudig – een spons of zachte borstel in combinatie met schoonmaakazijn of soda doet wonderen. Doe de azijn in een spuitbus en spuit waar het nodig, laat het 15 tot 20 minuten inwerken en poets af met een spons of zachte borstel. Soda kan als schoonmaakmiddel gebruikt worden door er wat water aan toe te voegen. Gebruik voor watervlekken of kringen.

Hoe klein de veranderingen voor een milieuvriendelijker gebruik van de hottub ook mogen zijn, helpen alle klein beetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *