Wat Is Het Onderhoud Van Een Houten Spa?

Het is welbekend dat hout meer onderhoud nodig heeft in vergelijking met glasvezel of polypropyleen. Dat betekent dat houten spa en houten sauna’s meer onderhoud vragen. Anderzijds zijn houten spa 100% natuurlijk en traditioneel.

Het uitzetten van de houten spa

Een nieuw aangekochte houten spa moet uitzetten om het water binnen te houden. Aangezien hout water absorbeert, zet het uit en sluit het kleine gaatjes in zijn structuur. Maar wees u er alstublieft van bewust dat een houten spa altijd een klein beetje zal lekken. Het is 100% normaal en natuurlijk. Anderzijds hebben spa van glasvezel en polypropyleen geen dergelijke lekken, maar ze zijn niet volledig natuurlijk en traditioneel. Houten spa die thermisch behandeld zijn (thermowood) hebben een lagere doordringbaarheid omdat hun waterbuisjes gesloten zijn tijdens de houtvoorbereiding (verwarmen op hoge temperaturen).

Normaal gezien duurt het uitzetten van een nieuwe houten spa ongeveer 2-5 dagen. Tijdens het proces kan u zaagsel of koffiepoeder gebruiken. Let op: het wordt niet aangeraden om tijdens deze dagen te baden. Zaagsel wordt in het water gegoten, waardoor kleine deeltjes zich vasthechten en de gaatjes opvullen, zodat waterlekken sneller worden geëlimineerd.

Houtimpregnatie

Impregnatie helpt de negatieve invloed van vocht te bestrijden, wat altijd een invloed heeft op het hout. Dat moet twee keer per jaar gebeuren (voor en na de winter). Let op: enkel de buitenkant van een houten spa mag bedekt worden met olie. Lijnzaadolie wordt regelmatig gebruikt voor dergelijke doeleinden.

De houten spa moet altijd vochtig zijn

Hout moet altijd vochtig gehouden worden om inkrimping te vermijden, wat uiteindelijk lekken veroorzaakt. Als dat gebeurt, moet u opnieuw handelen zoals wordt voorgesteld in de paragraaf over uitzetting. We raden aan om altijd water in de spa te houden tijdens het warme seizoen, maar als de spa moet worden hersteld of schoongemaakt, mag hij niet lang zonder water blijven. U moet ook weten dat de spa niet tot aan de rand gevuld moet worden met water. Er moet altijd 10-15 cm worden vrijgehouden om overstroming te voorkomen.

Houten spa in de winter. Hoe kunt u hen beschermen?

De bovenstaande aanbevelingen gelden enkel voor het warme seizoen. We raden altijd aan water weg te laten lopen tijdens het koude seizoen. We raden sterk aan niet te geloven dat kleine elektrische verwarmingselementen die worden bevestigd aan de filter het water warm kunnen helpen houden tijdens de winter. Door dat te doen, verhoogt u het risico dat de spa beschadigd raakt. U moet zich ervan bewust zijn dat bevroren water ongeveer 5% meer volume inneemt. Dit kan de volledige vernieling van het hout teweegbrengen, wat niet hersteld kan worden voor verder gebruik. Het is ook algemeen bekend dat de vochtigheid in de omgeving hoger ligt in de winter dan in de zomer, en dit houdt het hout zelfs vochtig zonder water. Na de winter moet u de spa natuurlijk opnieuw een beetje laten uitzetten.

hoe hottub onderhouden

Het is welbekend dat hout meer onderhoud nodig heeft in vergelijking met glasvezel of polypropyleen. Dat betekent dat houten spa en houten sauna’s meer onderhoud vragen. Anderzijds zijn houten spa 100% natuurlijk en traditioneel.

2 antwoorden op “Wat Is Het Onderhoud Van Een Houten Spa?”

  1. Informatief artikel over het onderhoud van een houten spa jacuzzi door de vier seizoenen heen. De winter is voornamelijk een periode waar het onderhoud van een houten spa jacuzzi meer van een eigenaar vergt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *