Hottub Waterbevriezing Winterpreventie

In het artikel van vandaag zullen we twee gangbare massagesystemen, die in de hottubs kunnen worden geïnstalleerd, bespreken. We zullen ook de belangrijkste verschillen leren en hoe je in de winter veilig kunt handelen met deze systemen in jouw hottub. We kunnen het dus onderverdelen in:

  • Hydromassagesysteem;
  • Luchtbel massagesysteem;
  • Winterklaar maken van deze systemen.

HYDROMASSAGESYSTEEM

Het hydromassagesysteem is veruit het populairste systeem en wordt veel gebruikt. Het grote voordeel van dit systeem is het echte massage-effect op jouw lichaam. Water stroomt door de stralen en vormt een vrij sterke stroom, die het lichaam masseert. De kracht van de stroom kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Eén systeem combineert zes stralen, de waterpomp, de benodigde verbindingsleidingen en andere onderdelen. Er kunnen ook twee systemen op dezelfde hottub worden aangesloten, waardoor je tegelijkertijd kunt genieten van 12 stralen. De stralen worden in termen van hoogte en de afstand daartussen gelijk verdeeld. Elke straal kan echter verschillend in hoogte worden geïnstalleerd.

P (1)

De minimale afstanden tussen de stralen moeten 25cm zijn en ze kunnen niet verticaal boven elkaar worden geplaatst. De pomp heeft een vermogen van 900W en kan worden aangesloten op een standaard 220 – 230V eenfasige contactdoos. In de onderstaande video kun je zien hoe het hydromassagesysteem werkt.

LUCHTBEL MASSAGESYSTEEM

Dit systeem bevat 12 luchtstralen. Het belangrijkste verschil tussen de luchtbel- en de hydromassagesystemen is het gevoel. Het luchtbel massagesysteem creëert een echt massage-effect met luchtbellen, die over de rug van de persoon lopen. De pomp heeft het optimale vermogensniveau van 700W en wordt aangesloten op de gebruikelijke 220 – 230V Europese stopcontacten.

P (2)

DE SYSTEMEN WINTERKLAAR MAKEN

Twee vragen, die veel van onze klanten ons stellen, is wat ze moeten doen met en wat ze verwachten van deze geïnstalleerde massagesystemen tijdens de winter? Nou, het belangrijkste is om te voorkomen dat het water in de hottub en in de leidingen bevriest. IJs zet in vergelijking met water 8% meer in volume uit. Dit extra volume zorgt voor een grote druk op de oppervlakken en hierdoor kan het stuk gaan. Dus wat kun je dan doen?
Ten eerste moet je het schema van baden plannen. Als je bedenkt dat het watervolume van het bad ongeveer 1800 l is, hoef je je geen zorgen te maken over onmiddellijke bevriezing. Als je dus van plan bent om de volgende ochtend, na een prachtige avond te gaan baden, hoef je in principe niets te doen behalve de hottub met het deksel te bedekken. De meeste van onze modellen worden geleverd met voorgeïsoleerde wanden, bodem en deksel, waardoor het zelfs nog langer duurt voordat het water bevriest. Als je andere plannen hebt, kun je altijd het extra tools gebruiken – bijvoorbeeld kleine elektrische kachels om het veilig te houden. https://www.hottubhouten.nl/winkel/hottub-verwarming-bevriezing-preventie/

P (1)

Het langdurig laten stilstaan van water in de hottub wordt niet aanbevolen en het water moet dan ook uit de hottub en de leidingen worden afgevoerd. Het water uit de hottub laten weglopen is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar het ventiel of de stop eruit te halen. Maar hoe zit het dan met de leidingen? Daar is een extra gemakkelijke tip voor. Let op: nadat de huttub leeg is, hoef je alleen maar gedurende 10 seconden de systemen in te schakelen en dan worden de restanten water ook afgevoerd.

Hetzelfde principe geldt voor alle spa-accessoires, die via buizen met stromend water aan de buitenkant met elkaar zijn verbonden. Dat omvat dus ook de kachels.


Hot Tub met whirlpool in de winter. Kan het water er gewoon inblijven?

Deze wordt nu vaak gesteld en daarom zal ik mijn eigen ervaringen met u delen als eigenaar van een hot tub met whirlpoolfunctie in de winter zonder deze te legen. Is er een risico dat het water bevroren wordt en dat de kuip beschadigd raakt? Dat is helaas wel een groot risico en daarom moet men een aantal dingen weten over hoe men het kan vermijden. De eenvoudigste manier zou zijn om het water af te voeren, zodat er geen risico is op beschadiging van de kuip of diverse leidingen. Maar de meeste mensen willen het water nog steeds niet weg laten lopen omdat het bijvullen zo’n gedoe is en ook omdat het elke keer geld kost om dat te doen. Hoe kunnen we dat dan doen? Heeft iemand wel eens een rivier of meer in de winter gezien? Ja, dus waarschijnlijk is het je opgevallen dat het meer bevroren is en dat het water van de rivier nog steeds stroomt. Wat is dan de reden? Het is duidelijk – watercirculatie. Dus er is geen verschil met hot tubs in de winter. We moeten voor watercirculatie in de kuip en ook in alle leidingen zorgen. En niet te vergeten dat de temperatuur van het water niet onder nul mag dalen.

Watercirculatie in de tub en in de whirlpoolleidingen

Dus laten we aannemen dat onze volledig geïsoleerde hot tub is voorzien van water/lucht massage jets, filtratie, en dat de elektrische kachel is aangesloten. Al deze genoemde accessoires hebben de water/luchtcirculatiepompen. We zouden ze dus regelmatig moeten uitzetten om de geplande circulatie mogelijk te maken. Net zo belangrijk is de temperatuur van het water. In elk geval mag die niet onder de 0 graden komen. De elektrische heater is hier erg handig omdat deze een thermostaat heeft. Met de elektrische heater kunnen we de minimale temperatuur van het water instellen op 5 of 10 graden en het zal het verwarmingsproces starten zodra de temperatuur van het water de drempelwaarde heeft bereikt. Als u een houtgestookte heater heeft die ook via leidingen is aangesloten, moet u de heater loskoppelen of beter de watercirculatiepomp installeren, omdat het water ook door de boiler moet bewegen. Klinkt eenvoudig toch? Maar door het handmatig te doen is dat altijd een gedoe. Dit is waar slimme technologieën zoals WIFI-apparaten tegenwoordig om de hoek komen kijken.

Het gebruik van WIFI addons om een schema voor watercirculatie mogelijk te maken

WIFI-verbinding is nodig, maar tegenwoordig hebben de meesten van ons dat overal al. Met de WIFI addons kunt u de genoemde circulatiepompen op afstand via de APP aansluiten en aansturen of met de stem bedienen. Een van de grootste voordelen van deze apparaten met WIFI is dat u de watercirculatie kunt instellen. We kunnen de circulatie 10 of 15 minuten per uur per dag draaien zonder er naar om te kijken. De duur van de geplande circulatie kan langer of korter zijn, afhankelijk van de buitentemperatuur, maar dat zult u zelf moeten testen. Een ding om te onthouden is dat de geplande circulatie moet worden geannuleerd als het water wordt afgetapt uit de kuip. Als u dit niet doet, zal dit leiden tot beschadigde waterpompen.

*De spraakbesturing wordt geactiveerd met behulp van Google Assistant of Amazon Alexa-apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *