Tips om de verwarmingsmethode voor de hot tub te kiezen die het best aan jouw criteria en jouw levensstijl beantwoordt

Externe houtoven, geïntegreerde houtoven, interne houtkachel, elektrische kachel of pelletkachel. Met zoveel keuzes, hoe beslis ik welke van die verschillende ovenopties ik moet kiezen voor mijn hot tub?

In dit artikel zullen we kort de belangrijkste voor- en nadelen van elk type verwarming behandelen, om je te helpen de verwarmingsmethode te kiezen die het best aan je criteria, je mogelijkheden en je levensstijl beantwoordt.

Geïntegreerde houtkachel

Dit is een van de meest populaire, meest gekozen en meest praktische oplossingen. Ze kan enkel in fiberglas hot tubs geïntegreerd worden. Het is praktisch omdat het geen extra ruimte inneemt in jouw tuin, noch veel plaats inneemt in de hot tub. Het is ook gemakkelijk te gebruiken – want je hoeft alleen maar de ovendeuren te openen die zich buiten bevinden en het brandhout te laden en het water op te warmen. Als alles klaar is, hoef je alleen nog maar de as van de buitenkant van de hot tub te vegen, zodat er geen vuil in de hot tub terechtkomt.

Verwarmingsopties 2

Externe houtkachel

Externe houtkachel is de beste keuze voor wie zoveel mogelijk ruimte in de hot tub zoekt. Hij kan worden geïnstalleerd in alle houten, polypropyleen of fiberglas hot tubs. De kachel is met de hot tub verbonden door twee slangen – ovenaansluitingen die ongeveer 70 cm lang zijn. Een hot tub met een externe kachel is echter ruimer, er is meer zitruimte, het watervolume is ook wat groter en daardoor is de opwarmtijd wat langer dan bijvoorbeeld met een geïntegreerde of interne kachel. Ook moet je er rekening mee houden dat een externe houtkachel extra ruimte inneemt naast de hot tub, dus extra ruimte en stevige ondergrond is nodig om zo’n externe houtkachel te plaatsen. De aansluitingen van de oven moeten ook horizontaal geplaatst worden, ze mogen niet gebogen, gekromd of zo zijn, anders is er geen circulatie.

Verwarmingsopties 1

Interne houtkachel

Een interne houtkachel is misschien de eenvoudigste, minst dure, maar tegelijkertijd zeer praktische en zeer populaire keuze voor verwarming. Het grootste voordeel van deze kachel is het feit dat hij rechtstreeks in het water is ondergedompeld – de wanden van de oven raken het water, maar zijn gescheiden door een houten omheining die de gebruiker beschermt. Dat betekent dat de opwarmtijd sneller is in vergelijking met geïntegreerde of externe houtkachels. Hou er wel rekening mee dat deze kachel nogal wat plaats inneemt in de hot tub, daarom zal dit waarschijnlijk niet de beste keuze zijn als je op zoek bent naar een ruime hot tub om al je vrienden samen te brengen.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is een perfecte keuze voor wie geen tijd wil besteden aan het laden van hout, het regelen van het vuur en het opvegen van de as. Het is een perfecte rookvrije optie, wat kan helpen in de omgang met buren of lokale instanties om een vergunning voor de hot tub te krijgen. Een elektrisch verwarmde hot tub heeft misschien niet de charme van een traditionele houtgestookte hot tub, maar het is wel een van de makkelijkste manieren om je hot tub te verwarmen, want de verwarming start met een druk op de knop. Hij heeft ook een ingebouwde thermostaat die je op de gewenste temperatuur kunt instellen, en die temperatuur blijft zo tot hij wordt uitgezet. Ondertussen moet de watertemperatuur bij gebruik van een houtkachel worden geregeld door die met een thermometer te meten en er zo nodig koud water bij te gieten. Wij bieden elektrische kachels van 6, 9, 12, 15 of 18 kW. Hoe krachtiger de kachel – hoe korter de verwarmingstijd. Houd er echter rekening mee dat alleen de 6 kW-kachel op een eenfasige voeding kan werken. Als de verwarmer krachtiger is, is een 3-fasige elektrische voeding nodig.

Pelletkachel

Deze verwarmer maakt gebruik van new-age technologie om de oude tradities van een Nordic spa te verbeteren. In een poging om onze klanten kostbare tijd te besparen, hebben we de oven uitgerust met een ingebouwd automatisch systeem, dat de gebruiker in staat stelt om het verwarmingsproces van een hot tub – op afstand – te starten. Via de ANDROID OF iOS APP, kan een gebruiker de gewenste temperatuur kiezen en instellen die niet alleen wordt bereikt, maar ook automatisch wordt gehandhaafd door de oven. Dit betekent dat je niet langer geduldig hoeft te wachten bij guur weer en het vuur moet onderhouden tot de hot tub klaar is om gebruikt te worden. Stel gewoon jouw voorkeursinstellingen in de loop van de dag in, en zodra je thuiskomt van jouw werk, is de hot tub ingesteld en klaar om van te genieten. De oven wordt aangedreven door houten pellets die je van tevoren in een daarvoor bestemd compartiment kunt opslaan.  De houten pellets produceren niet alleen meer warmte voor minder geld, maar zijn ook gemakkelijker op te slaan en te hanteren dan houtblokken. In de ovenkamer kunnen genoeg pellets worden opgeslagen voor meerdere keren gebruik van de hot tub en ze kunnen gemakkelijk worden bijgevuld wanneer dat nodig is. De pellets worden automatisch van de ovenkamer naar de verbrandingskamer verplaatst om het vuur op peil te houden en de gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor hoef je het stookproces niet zelf te bedienen, wat de kans op brand of hitteschade beperkt. De oven vereist een minimum aan onderhoud, dat beperkt kan worden tot het reinigen van de verbrandingskamer om de paar maanden.

Verwarmingsopties 3

Conclusie

Kortom, er is een ruime keuze aan ovens en andere verwarmingsopties die je kunt vinden in TimberIN-producten. Elke optie is individueel, heeft zijn eigen voor- of nadelen en kan worden aangepast aan elke situatie of jouw behoefte. Het enige wat overblijft is plannen, alles vergelijken, beslissen en dan genieten van het plezier om de hot tub te bezitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *